Anemia powstaje wtedy, gdy nie ma wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek zapewniających przenoszenie tlenu do narządów organizmu. Efektem są odczucia dyskomfortu. To np. poczucie zimna, duże zmęczenie czy ogólne wrażenie wszechobecnego osłabienia organizmu.
Oczywiście konkretne rezultaty wynikają z poszczególnych typów anemii. Niemniej jednak można w jej przypadku znaleźć kilka mianowników, które są wspólne dla każdego z typów schorzenia.
Na czym polega anemia?
Do anemii dochodzi, gdy organizm nie posiada wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Kluczową kwestią jest tu specyfika komórek. One zawierają żelazo i hemoglobinę, czyli białko, które wspomaga proces przenoszenia tlenu przez krwiobieg do narządów.
Efektem jest wspomniane osłabienie. Nieprzypadkowo o osobach wręcz bezsilnych mówi się, iż sprawiają wrażenie anemicznych. Co kryje się pod tym określeniem? To m.in. poczucie zmęczenia, bladość skóry czy brak siły. Wynika to z faktu niedotlenienia organów.
Anemii nie można generalizować i sprowadzać do jednego typu. Odnotować można bowiem kilka różnych rodzajów anemii. W każdym z nich zauważalny jest spadek liczby czerwonych krwinek w obiegu.
Dlaczego dochodzi do takiego procesu. Wyodrębnić można przynajmniej kilka przyczyn. To m.in.:
- wytwarzanie zbyt niskich poziomów hemoglobiny
- deficyt czerwonych krwinek w organizmie
- niedobory żelaza.
Czy można mówić o skłonności do anemii? Ponadprzeciętnie narażone na anemię są kobiety – szczególnie, gdy dochodzi do dużych utrat krwi przy menstruacji. Narażone na anemię są również małe dzieci – tu przyczyną jest głównie deficyt żelaza.
Podobnie jest w przypadku seniorów. Osoby powyżej 65 roku życia z założenia są bardziej narażone na dietę ubogą w żelazo i niektóre choroby przewlekłe.
Jak można rozpoznać anemię?
Wśród symptomów anemii lekarze wymieniają m.in.:
- poczucie zmęczenia
- odczucie chłodu
- wrażenie zawrotów głowy
- migreny
- problemy skórne (bladość, suchość)
- arytmię serca.
Na symptomy anemii spojrzeć trzeba szerzej – problemy z nią negatywnie wpływają na inne sfery życia. Nie chodzi wyłącznie o dyskomfort, ale również poważne komplikacje z układem krążenia czy oddychania.
W przypadku dzieci anemia doprowadzi do opóźnień w zakresie rozwoju motoryki, ale też spadku koncentracji i problemów z nauką. Anemia stanowi zagrożenie też dla osób starszych. Tu może doprowadzić np. do problemów z poruszaniem i – co oczywiste – depresji.
Skąd bierze się anemia?
Jeśli spojrzeć na przyczyny anemii, zdecydowanie najczęściej wynika ona z ogólnego deficytu żelaza w organizmie. To pierwiastek wręcz niezbędny do produkcji hemoglobiny, czyli substancji, która przenosi tlen w całym organizmie. Do anemii mogą doprowadzić również braki witamin – np. D12 – czy kwasu foliowego.
Wpływ na szybkość rozwoju anemii mają też zaburzenia krwi – np. czynniki wpływające na szybki rozpad czerwonych krwinek.
Inną kwestią są stany chorobowe. Gdy są one przewlekłe i stałe, ciało nie jest w stanie wytwarzać wystarczająco wiele czerwonych krwinek. Dzieje się tak np. przy chorobach tarczycy – nadczynności i niedoczynności.
Czy brak mięsa w diecie prowadzi do anemii?
Wśród kilku rodzajów anemii pojawia się typ określany jako wegetariańska lub wegańska. Zakłada on, że ludzie rezygnujący z mięsa w diecie mają problemy z tym, by uzyskać wystarczającą ilość żelaza. Według specjalistów nie jest to zgodne z prawdą. Można liczyć na wiele alternatywnych sposobów pozwalających uzyskać wystarczającą ilość żelaza z dietą opartą na roślinach.