Analiza wyników cholesterolu wymaga przede wszystkim dogłębnego zrozumienia, czym właściwie on jest. Dość popularne bywa – niestety – swoiste „spłycanie” cholesterolu; ograniczanie go do roli związku powiązanego wyłącznie ze stylem odżywiania. Tymczasem trzeba na niego spojrzeć również z kilku innych perspektyw.
Kluczowe jest bowiem zrozumienie istoty cholesterolu w organiźmie. To organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ciała – bierze udział np. w produkcji witaminy D, hormonów steroidowych oraz żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów. Nie oznacza to jednak, że może być niekontrolowany – wręcz przeciwnie! Nadmiar cholesterolu w organizmie, zwłaszcza frakcji LDL (lipoproteina o niskiej gęstości), prowadzi do zdecydowanego wzrostu ryzyka powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego.
Stąd istotne stają się regularne badania lipidowe. Tworzony tego typu profil pacjenta uwzględnia zestaw badań służących do oceny stężenia różnych frakcji tłuszczów w krwi: cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz trójglicerydów. Skąd bierze się podwyższony cholesterol?
Cholesterol a genetyka – skąd złe wyniki badań?
Często nawet osoby dbające o odżywianie się mają problem z wynikami cholesterolu. Powód? Cóż, prozaiczny – to genetyka. Mając tego typu predyspozycje do podwyższonego poziomu cholesterolu trzeba mieć świadomość iż – w przypadku choroby - organizm produkuje zbyt dużo cholesterolu, niezależnie od diety.
Ona sama odgrywa oczywiście bardzo duże znaczenie dla rezultatów. Spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i trans-tłuszcze jest jednym z głównych czynników wpływających na wzrost poziomu cholesterolu LDL w krwi. Negatywne działanie mogą mieć np.:
- tłuste mięso czerwone (wołowina, wieprzowina czy jagnięcina)
- wędliny (kiełbasy, szynki, boczek)
- produkty mleczne; te które są pełnotłuste - śmietana, masło, sery
- przekąski takie jak niektóre ciastka, ciasteczka i chipsy
- gotowe dania, w których można znaleźć duże ilości tłuszczu nasyconego i trans-tłuszczy.
Aktywność fizyczna a cholesterol
Na redukcję cholesterolu trzeba spojrzeć też pod kątem codziennej aktywności. Jej brak to czynnik wspomagający wzrost cholesterolu. Z kolei regularna aktywność fizyczna pomaga podnosić poziom cholesterolu HDL – czyli tego, który można określić jako dobry – oraz obniżać poziom LDL i trójglicerydów.
Ściśle powiązana z aktywnością (ale nie tylko!) jest otyłość. Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha jest silnie związana z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL i obniżonym poziomem HDL. Należy więc pracować nad tym, by obniżyć obwód ćwiczeniami i dietą.
Ścieżka leczenia cholesterolu – jak ją zaplanować?
Pierwszym ogniwem powinien być lekarz rodzinny, który powinien – w razie problemów - zlecić badania i ocenić ich wyniki, a w razie potrzeby skierować pacjenta do odpowiedniego specjalisty. Wtedy analizą stanu pacjenta zajmą się inni lekarze – warto w tym kontekście wykorzystywać możliwości, jakie dają prywatne pakiety medyczne LUX MED.
I tak np. kardiolog w sytuacji stwierdzenia choroby wieńcowej czy innych schorzeń serca, podejmuje decyzje o leczeniu w tym kierunku. Z kolei endokrynolog skupi się na leczeniu zaburzeń lipidowych, które są wynikiem chorób endokrynologicznych, takich jak niedoczynność tarczycy. Oczywiście ważna będzie też rola dietetyka – prawidłowa, właściwie zbilansowana dieta jest kluczem w kontroli cholesterolu. Niezbędny będzie więc plan żywieniowy./ FOT: macrovetor Freepik.